2014. június 3., kedd


Csokoládé nyalókáim és a Karamell bon-bon titka

Elkészítésük: szakmai titok! (csak vicceltem :D )

Ha csokoládékészítésről van szó, számomra nincs megalkuvás, hogy bármilyen jó, csak és kizárólag kiváló minőségű csokoládékkal dolgozom. Ez általában 70-80%-os kakaótartalmú csokoládékat jelöl.

Mindig vízgőz fölött olvasztom a csokoládét, két kerámiabevonatos tálkám is van erre a célra.
Amint a csokoládé megolvadt, azon melegében kezdem megtölteni vele a szilikon formáimat, ha bon-bont csinálok, akkor csak csokiburkot készítek (a formát megfelelő vastagságban kikenem a csokoládéval) hűtőbe teszem dermedni, kb.20 perc alatt kész is, és utána lehet a megtöltésükkel bíbelődni.
Nagyon fontos, hogy a töltelék soha ne legyen forró, de még csak meleg sem, mert akkor átlyukasztja a csokiburkot és hiába dolgoztunk vele, tönkretettük a bon-bonunkat.

A karamell bon-bon elkészítése egyszerű csak kissé időigényes.
Nagy mennyiségű sűrített tej kell hozzá, amit én rendszeresen egy orosz élelmiszereket árusító boltból szerzek be, általában 10-15 konzervnyit. (Ezt mindig nagy tételben vásárolom, mert valahogy gyorsan elfogy a készlet)
Általában 2 konzervnyi sűrített tejet öntök bele egy kerámia bevonatos serpenyőbe (ez fontos, ha nem akarsz később hosszú időt mosogatással tölteni), szükséges még hozzá egy kocka vaj is (125 g) és közepes lángon elkezdem főzni, alkalmanként egy fakanállal megkeverem. Kevesebb, mint egy óra alatt szép, sűrű, világosbarna karamellkrémet kapunk.

Az ízesítést illetően, szeretem fokozni az ízeket, és nagy híve vagyok a különböző ízkombinációknak. Ennélfogva a karamellkrémet mindig kicsit megsózom, és az így kapott sós karamell fantasztikus harmóniát képez a karakteres csokoládéval. Szívből ajánlom mindenkinek!



Készül a karamell


Karamellkrémes bon-bonjaim
Chilis szívek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése